Mystery KAL Complete

Or in knitspeak FO – finished object. I and several other knitters in SunFunLiving’s group on Ravelry have completed our Mystery KAL and supported the micro business project in Haiti called Fanm Pou Fanm (Women For Women). Read more on thehaiticrochetproject.

First clue was the yoke and very much a mystery to me since I only had 2 stitches for each front and had never knitted a top-down project. After several rows with increasing on the front it dawned on me that it would actually fit me and not just a micro alien as I initially imagined! Relief!

 

Second clue was stitch pattern on the body, knitted in stocking stitch and with 3 options for shaping: Regular T-shirt, Vintage Style Top or A-Line Tunic. I chose Vintage: featuring a generous 2 by 2 rib shaping the waist giving a sexy vintage look that accentuates the waist. After finishing a specified number of rows for the shoulder and finished neck shaping I joined all stitches for knitting in the round. Before sleeves were separated and body joined to make space for arms!

Third clue was the sleeve and we could customise it to the length we wanted, whether we wanted a capped -, short -, 3/4 -, long – or somewhere in between. My choice was easy, I went for long sleeves and was for once not ready for the fourth – and last – clue. If you are a knitter you will have a guessed it by now – the neckline. I decided to match the 2 by 2 ribbing on the body.

I had 2 balls left and thought a cowl with the lace pattern used in the sleeves would look good and keep me warm on a cooler summer evening. After only a few pattern repeats I discovered that I needed more yarn to make it the size I wanted it – yes, generous! Not that I really needed any excuse to browse at Liberty in London’s Regent Street. I am pleased to say that only the intended 2 balls accompanied me home.

Finally I could complete the cowl – not even using all of the yarn! Last challenge was to convince my husband to take photos of my Mystery KAL in between all paperwork, tidying, flat viewings and packing. Success as you can see! It has also been a pleasure to see all the different versions of the KAL – why did I not chose white? It looks great in black! The 3/4 sleeve is fab! I do like the A-line Tunic with capped sleeve! Maybe I should have tried another yarn instead of Rowan All Seasons? So many options, colours and knitters sharing knowledge and skills – pure bliss really!

Share

10 thoughts on “Mystery KAL Complete

 1. Lovely! The sleeves and cowl are a beautiful pattern. I have knit a couple of top down projects (mostly baby sweaters) and really enjoy them because you get so much of your shaping out of the way early on in the project.

 2. Lovely! You can see that topdown knitting allows customizing the length of the sleeves and the whole garment. The colour suits you. I think this would look good in some lighter weight yarn and a different fiber.

  • Thank you, Anna! Yes, it is certainly an advantage. I agree on the lighter weight yarn and believe it would look very different in a linen yarn, like the ones you design with! It is such a pleasure seeing your new designs!

 3. This is so beautiful. The arms are amazing …!!! I’m in awe.
  Is the pattern available somewhere? Maybe in Norwegian?
  Did you use some kind of raglanfelling (or rather: increasing, since it is top down) here?
  I love the way the arms merge into the shoulders. How did you knit it?
  I am looking for a beautiful way of doing a “raglanfelling”, and this looked so nice…

  • Thank you! The pattern is by Vera Sanon and available for sale in American as a downloadable pdf called “Summer Mystery KAL” on Ravelry. Here is the link to buy it: http://www.ravelry.com/patterns/library/summer-mystery-kal If you are new to Ravelry, all you need to do to join is register with a name and a password to receive a confirmation e-mail. It is free and unless you want to you do not need to make your project page – but it is ever so useful to archive your projects and all your yarn!

   Yes, it is “raglanfelling” decreasing on the back and increasing on the fronts until they were joined (after neck shaping). On a “raglan felling” when you knit from the bottom and up, you work to the armhole on the body and on the sleeves before you join all the stitches and decrease at all joints in the same manner hence the neat ridge. When you knit top-down you have to deal with the neck shaping as well hence not always decreasing at all joints.
   It is not difficult but a lot easier with a pattern than without. Just go for it!

 4. Hei Linda

  Tusen takk for raskt svar!
  Håper det er OK at jeg skriver på norsk.
  Jeg blir veldig inspirert av å lese bloggen din – du er en fantastisk designer!
  Jeg har selv en amatør-strikkeblogg:
  http://maskedilla.blogspot.no/

  Jeg likte veldig godt måten du “raglanfelte” (eller økte) på her.
  Jeg strikker en genser nå på rundpinne, og har tenkt til å prøve raglanfelling
  istedenfor rundfelling, når jeg setter alt sammen. Det er en ensfarget “melert” genser, i to forskjellige garntråder.
  Hvis jeg skal få en så nydelig “søm” som du har her, hvordan bør jeg felle på hver side av merketrådene? Veldig takknemlig for tips!
  Noen forskjell på fellingen hvis det er rillestrikk henholdsvis rett/glattstrikk?
  P.S:
  Jeg kjøpte mønsteret til Summer Mystery KAL, men ser ikke at det står noe om raglan”økningen”.
  Jeg er nok heller ikke så god i “strikke-engelsk” som deg… 🙂

  • Tusen takk for komplementene, Katrine! Jeg likte også godt din blogg og herlige bilder!

   Hvis du strikker nedenifra og opp så blir det seende litt anderledes ut men det blir fremdeles jevnt hvis du strikker til 4 m før merketråden og deretter strikker 2 r sm, 2 r, merketråd, 2 r, 2 vridd r sm eller hvis du foretrekker 1 løs m av, 1 r, løft den løse m over. (det er liten forskjell på de 2 siste metodene. Dette gjør du ved hver merketråd på annenhver p til du kommer til ønsket størrelse på halsen.
   Fellingen ser ryddigere ut på glattstrikk kontra rettstrikk men det er samme metode som brukes.
   Ta en kikk på denne videoen fra Garnstudio: http://www.garnstudio.com/lang/no/video.php?id=122

   I Summer Mystery KAL strikker du raglanøkninger fordi du strikker i motsatt retning fra halsen og ned. For å gjøre det uten mønster kreves det en del kalkulasjoner for å få halsmaskene riktig fordelt til de forskjellige stykkene. Det må jeg lære meg.

 5. Tusen takk for gode tips!
  Lurer på om det er mulig å strikke denne genseren nedenfra og opp?
  Siden det er det jeg behersker foreløpig. Er ikke så dreven enda.
  Men “blonde”-ermene…. da kan jeg vel felle raglan slik du beskrev, og deretter fortsette blondemønsteret på ermene. Men blondemønsteret smalner kanskje til mot skuldrene?
  Tror du jeg da kan bruke Sleeve Chart S – fra oppskriften? I omvendt rekkefølge?
  Hmmm…. hodebry, dette…

  • Jeg forstår tankegangen din, men det blir ikke så enkelt siden begge forstykkene (som er delt ved halsen) kun har 2 m når du legger opp iflg mønsteret. Men å felle å redusere m antallet helt ned til 2 m for halsen motsatt vei blir komplisert. Det vil jeg ikke råde deg til. Mønsteret kan følges slavisk og det er ikke så vanskelig som det i utgangspunktet ser ut. Bare uvant akuurat som det var for meg første gangen. Men hvis du vil ha litt mer øvelse først vil jeg anbefale deg å følge en norsk oppskrift på en genser fra halsen og ned først. Sjekk på Garnstudio sine sider.

   Teoretisk kan du snu diagrammet men igjen får du samme problem som på forstykket at du skal felle ned til 12 m og må felle i blondemønsteret. Det gjør det langt vanskeligere enn å følge oppskriften. Den beste måten å begynne å eksprimentere med mønstre er å følge oppskriften 1. gang – slik at du har en mal – og deretter strikke den igjen gjerne motsatt vei. Forskjellen er at denne gangen har du alle målene du trenger og kan kalkulere maskeantallet og antall omganger. Men det er ingen liten jobb akkurat og det krever en del strikke erfaring. Så start med små endringer i et mønster som f.eks lengden eller forming før du endrer hele strikke prosessen. Lykke til!

Comments are closed.